Kuchnia/ Linkinbio

Keto kokosowe makaroniki

Keto kokosowe makaroniki ciągną się tak jak prawdziwe makaroniki.

Pachną kokosem, ciągną się w środku, ale z zewnątrz są chrupiące. Wprost idealne do porannego śniadania Lub popołudniowej kawy. Uwielbiam smak kokosowy, jeszcze kiedy mam świadomość, że te keto kokosowe makaroniki są mega zdrowe. Co prawda są ubogie w białko, ale mają sporo tłuszczów. Trzeba ostrożniej podejść do węglowodanów, bo w jednej gotowej porcji (50g) jest 12 g węglowodanów, 15 g tłuszczów i zaledwie 2 g białka.

Zupełnie bez mleka i bez mąki – słowem przepis na czasie😏

By Manufaktura Ciastek Serves: 20

Ingredients

  • 4 szklanki wiórków kokosowych
  • 4 białka
  • pół łyżeczki gumy guar
  • 1 szklanka erytrolu zmielonego na puder
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego

Instructions

1

W rondelku na małym ogniu zagotuj mleko i na wolnym ogniu gotuj przez ok. 10 minut. Potem dodaj erytrol, gumę guar i ekstrakt. Wymieszaj i wystudź.

2

Białka ubij na sztywno, delikatnie wymieszaj wiórki kokosowe i wlej ostygnięte mleko. Delikatnie wymieszaj.

3

Piekarnik nagrzej na 175 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką przełóż ciasto na blachę (dwie łyżki na jedno ciastko). Piecz ok 15 minut do zarumienienia się brzegów ciastek. Wystudź i po 10 minutach przełóż na blachę.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply