Kuchnia/ Linkinbio

Najlepszy keto sernik, jaki kiedykolwiek jadłam

Ten sernik keto jest najlepszym, który kiedykolwiek jadłam. Smakuje jak amerykański cheesecake, który swoją delikatnością rozpływa się w ustach niczym krem. Nie ma w nim jajek. Mam wrażenie, że to jajka dodają polskości w smaku sernikowi, więc ten sernik jest sernikiem amerykański i tyle😉

Jem go dość często. W moim domu panuje przekonanie, że co jest keto słodycze niekoniecznie jest smaczne, więc całą blachę mam dla siebie. Co tu kryć, mega mnie to cieszy😄 Faktycznie, często keto serniki, keto słodycze mają ten posmak erytrolu, czyli czuć, że coś lekko chrupie na podniebieniu. Tutaj w tym przepisie tego nie ma. Ja też często mielę erytrol na puder, co w zdecydowanym stopniu niweluje ten posmak szczypania, mrowienia w ustach.

Do tego sernika keto użyłam sernika w wiaderku, który już swoją konsystencją bardzo przypominał serki Filadelfia, to był serek z Piątnicy. Doskonała konsystencja z małą ilością węglowodanów.

Polecam sernik po upieczeniu stopniowo chłodzić, tak by nie pękał od góry. Robię to tak: po upieczeniu zostawiam ciasto w zamkniętym piekarniku na 20 minut, potem uchylam piekarnik i dalej zostawiam sernik w piekarniku na kolejne 20 minut. Potem otwieram drzwi piekarnika i dalej zostawiam w nim sernik na kolejne 20 minut. Potem wyjmuję sernik i na kolejne 20 minut zostawiam sernik na blacie kuchennym. Po tym czasie wstawiam sernik do lodówki, przynajmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Zapraszam po przepis.

Ingredients

  • Na spód:
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 6-10 łyżek masła klarowanego/oleju kokosowego
  • Na sernik:
  • 1 wiaderko sera do serników, u mnie serek z Piątnicy o konsystencji serków Filadelfia,
  • 400 ml śmietany 36%,
  • 2/3 szklanki zmielonego na puder erytrolu,
  • 1/4 szklanki mąki migdałowej
  • 4 łyżki czekoladowej odżywki białkowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Instructions

1

Spód ciasta wykonasz w następujący sposób: wsyp mąkę migdałową do miseczki i dodawaj po łyżce oleju. Sprawdzaj czy po wymieszaniu ma to konsystencją, którą da się wyłożyć spód blachy, czyli nie będzie sypkie. Jak już uzyskasz odpowiednią konsystencję, wyłóż blachę. Wstaw do piekarnika 175 stopni na 10-15 minut do zezłocenia. Wyjmij. Niech ostygnie i w tym czasie zacznij przygotowywać sernik.

2

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Użyłam do tego blendera. Tak przyrządzone ciasto wylej na blachę z podpieczonym spodem. Wstaw to do piekarnika z kąpielą wodną (na tradycyjną blachę wlałam trochę wody, tak by przykryło 1/3 wysokości mojego sernika i na to położyłam swoją prostokątną blachę z sernikiem). Piecz przez ok 45 minut. Postępuj zgodnie z instrukcją w opisie przy stopniowym schładzaniu ciasta.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply