Kuchnia/ Linkinbio

Sernik dyniowy w wersji keto

Dobry sernik w wersji keto, dyniowy z przyprawą piernikową w wersji jesiennej. Jest doskonały, lekko słodkawy dzięki dyni o lekko pomarańczowym kolorze. Aromat piernikowy wydobywa się po każdym kęsie dzięki zmielonej w młynku przyprawie piernikowej.

Zjedliśmy go właściwie w dwa dni, ja i mój chłopak. Drugiego dnia dołączyła się moja przyjaciółka i wzięła kawałek na wynos. To raczej musi znaczyć, że jest dobry😉

Możesz ciasto wykonać na spodzie migdałowym, przepis znajdziesz tutaj

Ingredients

  • Jeśli chcesz wykonać migdałowy spód, to link do przepisu znajdziesz w opisie powyżej.
  • 1 kg sera w wiaderku (wybierz bio i jak najbardziej tłusty)
  • 1 szklanka erytrolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 malutka dynia, może być hokaido
  • 1 łyżka domowej przyprawy piernikowej (zmiel w młynku cynamon, anyż, goździki, kolendrę, kardamon w takich proporcjach, jakie lubisz z naciskiem na cynamon)
  • 5 jajek

Instructions

1

Dynię przekrój na pół o włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 20-30 minut, aż będzie miękka. Po upieczeniu, ostudź, wypestkuj, wybierz łyżką miąższ i blenderem go zmiel na papkę.

2

W misie robota kuchennego dokładnie wymieszaj po kolei wrzucając wszystkie składniki na ciasto. Wszystko dokładnie wymieszaj.

3

Piekarnik nastaw na 200 stopni. Ciasto będziesz piec w kąpieli wodnej. Czyli weź głęboką blachę, wlej do niej wody, tak by blachę z sernikiem przykryta była do połowy wodą. Wstaw sernik na blachę z wodą. W 200 stopniach piecz ciasto przez 10 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz ciasto przez kolejne 60 minut do czasu aż na wierzchu sernika nie będzie mokrego śladu, a brzegi będą lekko złote. Potem ciasto wystudź w piekarniku przez godzinę, po godzinie uchyl drzwiczki piekarnika i po kolejnej godzinie wyjmij ciasto na blat, by po kolejnej godzinie wstawi ciasto do lodówki na noc.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply