Kuchnia/ Linkinbio

Sernik peanut butter

Wiecie, że uwielbiam masło orzechowe? Peanut butter i moją miłość do tej niezdrowej przekąski przywiozłam z Ameryki, gdzie masło orzechowe razem z dżemem wcina się na chlebie tostowym. Uwielbiam smak masła orzechowego i tego w jaki zabawny sposób skleja paszczę, kiedy weźmie się go za dużo. Takie dziecinne wspomnienie. To właśnie jedna z tych bezcennych chwil, które pielęgnuję w pamięci: smak masła orzechowego.

Ten sernik peanut butter jest kompromisem pomiędzy zwykłym polskim sernikiem, a sernikiem w stylu American cheesecake. Jednak jest on bardziej ciężki, choć na serkach philadelphia, które nadają serników ich amerykańskiej puszystości. Ten za to, bogaty w masło orzechowe, jest mega sycący.

Sernik peanut butter

By Manufaktura Ciastek
Prep Time: 20 minut plus min 2 godziny na wystudzenie Cooking Time: 60 minut

Ingredients

  • ✔️Spód ciasta:
  • szklanka mąki migdałowej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4,5 łyżki zmielonego na puder erytrolu lub Swerve,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 4,5 łyżki masła klarowanego, rozpuszczonego
  • ✔️masa serowa:
  • 7 opakowań serka typu philadelphia (użyłam łaciate po 135 g każdy),
  • 1,5 szklanki masła orzechowego,
  • 1 szklanka zmielonego na puder erytrolu (użyłam Swerve, lubię bardziej, gdyż nie zostawia alkoholowego posmaku w ustach),
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 1/3 szklanki śmietany 36%
  • ✔️polewa czekoladowa
  • 50 g gorzkiej czekolady/lub bez cukru,
  • 1/4 szklanki śmietany 36%,
  • erytrol do smaku

Instructions

1

✔️Aby przygotować spód:

2

Nastaw piekarnik na 160 stopni, przygotuj głębszą blachę, na którą wlejesz wody i postawisz blaszkę z sernikiem (woda ma przykrywać blachę z sernikiem do połowy jej wysokości - właśnie przygotowałaś kąpiel wodną dla sernika).

3

W misce wymieszaj wszystkie składniki na spód.

4

Blachę na sernik wyłóż papierem do pieczenia. I na papier wyłóż czekoladowy spód ciasta, ciasto nie będzie mieć lepkiej konsystencji, ale będzie trzymać się spodu blachy.

5

✔️Aby przygotować masę serową:

6

Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w robocie kuchennym na gładką masę.

7

Wlej całość masy serowej na wcześniej wyłożony czekoladowy spód.

8

Piecz w kąpieli wodnej przez 60 minut, do zezłocenia wierzchu.

9

Zanim wyjmiesz je z piekarnika, wystudź ciasto przy otwartych drzwiach piekarnika przez około godzinę.

10

✔️Aby przygotować polewę czekoladową:

11

Wlej śmietanę do miseczki. Podgrzewaj w mikrofalówce stopniowo co 30 sekund, aż pojawią się bąbelki. Wyjmij i dodaj pokruszoną czekoladę, ewentualnie słodzik. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

12

Wylej polewę na wystudzony sernik.

13

Ozdób orzeszkami ziemnymi.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply